dijous, 27 d’octubre del 2016

LES INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES

La teoria de les Intel·ligències Múltiples va ser ideada pel psicòleg estadounidenc Howard Gardner. Gardner va proposar que la vida humana requereix el desenvolupament d'aquests tipus d'intel·ligències. Ell creu que l'expedient acadèmic no és un factor decisiu per a conèixer la intel·ligència d'una persona, ja que per exemple podem trobar alumnes que obtinguin excel·lents en les seves qualificacions acadèmiques i que aquests presenten problemes importants per a relacionar-se o per a manejar qualsevol situació present en la seva vida. 

Totes les persones manem de cada una de les vuit classes d'intel·ligència, encara que cadascú destaca en unes més que en altres. Cap d'aquestes és més important que les altres. 

Les 8 intel·ligències múltiples són:
  • La lingüística: És la capacitat d’utilitzar el propi idioma. Facilitat per als idiomes, per a comunicar-se verbalment, entendre textos i discursos aliens. Sol incloure també bona memòria.
  • L’abstracta o matemàtica: És la capacitat de càlcul o raonament abstracte. Està relacionada amb la capacitat lingüística i juntes ajuden a la deducció i al pensament científic.
  • L’espacial: Capacitat de veure objectes a la ment, manipular-los i tenir una idea realista de la seva mesura. Serveis per orientar-se i formar-se un mapa mental de l’espai.
  • La cinètica: Implica el domini dels propis moviments.
  • La musical: Capacitat de distingir bé els sons, tenir bon ritme i reproduir una cançó, una música.
  • La intrapersonal: Capacitat de conèixer-se a si mateix, controlar-se i motivar-se.
  • La interpersonal: És la capacitat de posar-se al lloc dels altres i relacionar-s’hi bé.
  • La naturalista: Capacitat per tenir cura de la natura, ens permet distingir i classificar elements del medi natural.

Des del meu punt de vista, en l'educació s'haurien de potenciar totes aquestes i no només treballar i centrar-se en la lingüística i matemàtica, des de ben petits s'haurien d'anar treballant. Crec que és molt important treballar i desenvolupar totes aquestes, encara que en unes siguis millor que en unes altres. Tothom hauria de posseir gran part d'aquestes per poder enfrontar-se a la vida i a totes les situacions que aquesta comporta, independentment de la professió que es realitzi, ja que són necessàries totes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada